Minőségi munka éjjel-nappal a legkedvezőbb áron!


Csatornapatkány – nem, ez nem csőgörény

  


A valódi, hús-vér csatornapatkány olyan, akár a medve: nem játék. Mindenhol előfordul, ahol megfelelő élettérre, élelemre talál. Főként ott okoz problémát, ahol rossz higiénés viszonyok uralkodnak. Elhagyott, ritkán lakott házakban is előszeretettel ütnek tanyát, főleg ha van a közelben stabil élelemforrás, mondjuk tehenészet, baromfi-, sertéstelep, magtár, siló…

Nem jönnek zavarba, eleszik a macska, kutya elől az élelmet, az autógumit is megrágják, nem finnyásak, és a kukákba is bepofátlankodnak. Nem városi legenda az sem, hogy jó úszók és pókembert megszégyenítő ügyességgel másznak.

Találkozunk a csatornában – sajnos

A csatornában, duguláselhárítás közben gyakran futunk össze csatornapatkánnyal. Nagyobb esőzésekkor, amikor a szennyvízcsatorna kiárad, mert túllépte a befogadó limitet, hihetetlen számban rohannak a felszínre a patkányok. Saját, horrorisztikus élményünk is van, nem is egy. Itt és itt szivattyúztunk áradás után… Volt olyan érzésünk, ahova lépünk, ott patkány terem… A víznyelőrácsokon, használaton kívüli derítőaknákból, talán még a fal repedéseiből is özönlöttek!

Patkány minden szennyvízcsatornában van, hiába állandó az irtás, tartós, végleges megoldást eddig még nem sikerült találni. Elhanyagolt telkeken, de lakott területen sem ritka, nem szükséges ahhoz szennyvízcsatorna, hogy jól érezzék magukat.

Vigyázat! Patkányharapás-veszély!

Itt dolgoztunk egy kedves, fiatal házaspárnál – az elavult szennyvízcsatornát cseréltük –, akik mesélték, nem merik az amúgy biztonságos udvarra kiengedni a kisgyereküket, mert a szomszédban disznókat tartanak. Patkány patkány hátán rohangál és (joggal) félnek, hogy megharapja a kicsit.

Nem volt kellemes élmény a csatornacsere, mert ahova léptünk a munkaterületen, járatba süllyedt a lábunk és szó szerint folyamatosan résen voltunk…

A csapdákat általában kikerülik, legjobb megoldás a patkányméreg. Kiemelten fontos biztonságos elhelyezése, hogy csak a rágcsálók férjenek hozzá!

Érdemes az önkormányzatnál, ÁNTSZ-nél bejelentést tenni.

Pestis, a rettegett…

A legismertebb betegség, melyet a patkány terjeszt (és a kutya, macska is jelentős szerepet kaphat köztesgazdaként!), a pestis, melyből többféle van. A baktériumot az állatról bolha viszi át más élőlényre, így az emberre is. Rossz hír, hogy cseppfertőzéssel is terjed, nem kell hozzá feltétlenül bolha. A XVII. században Európa lakosságának jelentős része áldozatul esett a kórnak, mely hihetetlen társadalmi, demográfiai változásokat okozott.

A fáma szerint a Rákóczi-szabadságharcban összesen 80 ezer ember halt meg, az utolsó évben, a pestis miatt pedig 410 ezren pusztultak el.

A pestisfajtákon kívül számtalan veszélyes és enyhébb kór közvetítője – járványügyi jelentőségük kiemelt. A patkány előszeretettel „kóstol” bele a védtelen emberbe is (csecsemők, magatehetetlenek).

A helyi önkormányzatok folyamatosan (?) irtják a csatornában a fajt – muszáj, mert hihetetlenül szaporák!

Van patkányfaj, a fekete patkány, mely „vöröslistás”, azaz szerepel a súlyosan veszélyeztetett, kihalás szélén álló fajok között. Mit mondjak… Drukkolok…

Duguláselhárítóként számtalan patkánnyal találkoztunk a szennyvízcsatornákban, szerencsére egyik sem volt akkora, mint a londoni szörny…



Miltz Ferenc, duguláselhárító szakember arcképe
Hívja a MILTZ Duguláselhárítást a 06 70 242-0992 telefonszámon 06 70 242-0992 Duguláselhárító szolgáltatásom NON-STOP 24 órás, hiszen a baj nincs tekintettel az időre helyre és napszakra.