Minőségi munka éjjel-nappal a legkedvezőbb áron!

Így használd a vizet! Gondolatok a tudatos vízfelhasználásról

  


Gyakran járunk Törökbálinton. Eleinte pecázni mentünk csak – szép nagy horgásztó működik a város északnyugati peremén – aztán azon kaptuk magunkat, hogy egyre több törökbálinti duguláselhárítási megbízásnak kell eleget tennünk. Hiába, a kapcsolati tőke remek találmány!

A horgásztóról eszembe jutott, hogy a víz a duguláselhárítók egyik munkaeszköze, ami gyakran elengedhetetlen a probléma megoldásához. Például a nagynyomású csatornamosáshoz (WOMA) is a víz erejét használjuk fel, mellyel napi szinten oldjuk meg az eltömődött csatornák problémáját. Sokféle vízfogyasztási szokással találkozunk. Van, aki „fogához veri a garast”, de van, aki egyáltalán nem foglalkozik azzal, mennyi megy el pocsékba. A két véglet között pedig számtalan variáció létezik.

Túlzott vízfogyasztás a zuhanyzóban
Túlzott vízfogyasztás a zuhanyzóban

Ügyfeleink jelentős része igyekszik a vízfogyasztását mérsékelni. Tudjuk, hogy ez többnyire kényelmetlen és gyakran jár azzal, hogy bizonyos megszokott kényelmi funkciókról lemondunk (pl. nem csak odanyúlunk és megnyomjuk azt a gombot, vagy meghúzzuk a zsinórt). Mi duguláselhárító szakemberek becsüljük azokat a tudatos vízfogyasztókat, akik azon igyekeznek, hogy mindig csak az adott helyzet által indokolt vízmennyiséget használják fel.

Még nem éreztük igazán a bőrünkön azt, hogy milyen lenne víz nélkül. Nem, nem arra gondolok, amikor egy csőtörés miatt pár órára nélkülöznünk kell a vízszolgáltatást. Sokunknak már ez is kibírhatatlan. Ekkor még a duguláselhárító is kényszerpihenőn van és fel kell függeszteni a duguláselhárítás munkavégzést.

Egyszer (legalább) mindenkinek ki kellene próbálnia, milyen pár liter vízzel gazdálkodni! Valószínűleg komolyabban vennénk a figyelmeztetést, melyben idén 184 ország, több mint 15.000 tudósa figyelmeztet a környezetünkkel kapcsolatos katasztrófára, amelyről már 1992-ben kiadtak egy összefoglalót. A közlemény óta eltelt 25 év és a helyzet gyatrább, mint valaha. Igaz az ózonlyuk kisebb lett az ózonlebontó anyagok mérséklődő használatának köszönhetően, de minden egyéb vizsgált problémával kapcsolatban további romlás tapasztalható. A hőmérséklet fél fokkal nőtt és 62%-kal több a CO2 kibocsájtásunk. További jelentős mértékben csökkentek az erdőterületek és földterületek váltak terméketlenné, pusztul a halállomány és egyre több tengeri és óceáni terület válik a vízi flóra és fauna számára lakhatatlanná. Fokozódott a kihalófélben lévő fajok száma, sőt, sok el is tűnt már a Föld színéről. Mindezek felett a legnagyobb fenyegetést a populáció rohamos növekedése okozza, ami megállíthatatlanul éli fel a Föld korlátozott tartalékait. Emiatt fokozottan fontos lenne egy tudatos szemléletváltás a földi források (pl. víz) felhasználása terén, mert – a tudósok szerint - az emberiséget elmondhatatlan szenvedés fogja sújtani.

Ilyen a mai világ (2017)

A duguláselhárító tiszteli a vizet

A 25 évvel ezelőtti állapotokhoz képest sokkal súlyosabb környezeti problémákkal állunk szemben. William J. Ripple ökológus szerint addig kellene valóban észbe kapni, amíg nem lesz totálisan késő. A tudósok 13 pontos útmutatót dolgoztak ki. Ebben kitérnek a fogyasztási szokások gyökeres változtatására (különös tekintettel a túlfogyasztásra és a tudatos vásárlói szokások kialakítására), a védett erdőterületek gyarapításának, az energiatakarékos gépek használatának fontosságára.

A duguláselhárító szakember nem környezetvédelmi tudós, de ért a vízhez, hiszen azzal (is) bánik. A MILTZ Duguláselhárítás égisze alatt is igyekszünk gondot fordítani a környezet védelmére, ezért is propagáljuk a víz védelmét és az energiatakarékos megoldásokat. Az egyéni felelősség létezik! Mint duguláselhárító szakember, szívesen osztom meg tapasztalataimat ügyfeleimmel.

Mi maradunk a duguláselhárításnál!

Természetesen nem akasztjuk szögre a duguláselhárítási feladatköröket, hiszen kár lenne sokéves tapasztalatot kukázni és bizony nagy szükség van profi és megbízható duguláselhárítókra.

Mi annyit tehetünk, hogy tájékoztatást adunk azzal kapcsolatban, hogy miért hasznos és bölcs dolog csökkenteni a vízfogyasztást. Igen, köztudott, hogy a tusolással az áramfogyasztást is mérsékelni tudjuk, nem csak a feleslegesen elcsorgott vízköbmétereket. Egy hétköznapi 160 literes kádban történő fürdéssel kb. 120 l vizet „szürkítünk” be. Ha zuhanyozunk és csak addig állunk alatta, amíg muszáj, akkor ez csökkenhet akár 50 literre.

Van, ahol a fürdővízzel öntik le a WC-t. Bár ez nem túl kényelmes megoldás, de mindenképpen hatékony még dugulásmegelőzési szempontból is, hiszen nagyobb lendülettel segítjük a produktumot a szennyvízcsatornába jutni. (Figyeljünk a WC-illatosítókra, mert könnyen elsodorja az ár!)

Találkoztam olyan elsőre bizarrnak tűnő megoldással is, ha jól emlékszem, Csókakőn egy dugulási góc megszüntetésénél, de lehet, hogy Csákváron… Mindegy! Ott homokkal töltött pet palackot fektettek a tartályba, így csökkentve annak űrtartalmát; roppant kreatív!

Persze ha így próbálunk a vízzel spórolni, akkor sem ajánlott telepakolni a tartályt, mert a kevés vízzel „utánküldött” produktum előbb utóbb duguláshoz vezet. A minimálisan szükséges vízmennyiségen már ne spóroljunk!

Csökkentsük a pancsolást!

Csaptelephez víztakarékos perlátor
Csaptelephez víztakarékos perlátor

Redukálhatjuk a vízpocsékolást, ha perlátorral látjuk el a csapokat (kb. 30%-al is). Régi csapokkal is kompatibilis; ez a remek találmány felhabosítja a vizet, így kevesebb átfolyó vízmennyiségnél is a bőséges víz érzetét kelti. Nem csak hasznos, hanem kellemes is és zuhanynál is alkalmazható. Mivel speciális műanyagból készült, amelyen a vízkő nehezebben rakódik le, így minimális a dugulás okozta probléma ezeknél az eszközöknél.

Érdemes befektetni a termosztatikus (vagy más néven termosztátos) csapok beszerelésébe, melyekkel pontosan beállítható a kívánt vízhőfok. Nem csak víztakarékos, hanem időhatékony megoldás is, hiszen nem megy veszendőbe az a víz és idő, amit feleslegesen dobunk ki az ablakon, amíg beállítjuk a hőfokot.

Fussuk át gondolatban, mennyi vizet folyatunk el egy nap. Ha nem csalunk és reálisan végiggondoljuk, akkor belátjuk, hogy IGEN, biztosan tudnánk még jobban is spórolni vele… Lehet, hogy elsőre csekély mennyiségnek tűnik, amit olykor elherdálunk, de ha éves viszonylatban számolunk, akkor akár 15000 liter vizet is leengedünk a WC-n lehúzáskor… és ez még csak az illemhely…

Ma már létezik olyan megoldás is, hogy az elhasznált fürdővizet a WC-tartályba vezetik vissza.

Harc a vízkő ellen

Elvízkövesedett csap
Elvízkövesedett csap

Mivel hazánk legtöbb régiójában kemény a víz, nem kis gondot okoz a vízkőlerakódás. Sok esetben hívtak bennünket olyan duguláshoz, ahol a WC vagy a piszoár azért dugult el, mert lerakódott a vízkő. Azonban a vízkő szinte mindenütt jelen lehet, ahol a víz tartósan jelen van. Érdemes a mosógépet is olykor-olykor ecettel átmosni. Még a vízforralókban is látványosan tapad le a vízkő, ami csökkenti a hatékonyságot, növelve ezzel az áramfogyasztást. A teljesen zárt vizes berendezések (pl. bojler) vízkő eltávolítását bízzuk hozzáértő szakemberre.

A MILTZ Duguláselhárítás szívesen áll rendelkezésére ezen a téren is – szívesen adunk tanácsot, ajánlunk szakembert, még ha nem is vág a duguláselhárítási profilunk egyikébe sem.

Cégünk, a komplexebb problémamegoldás okán igyekszik egyre bővülő szolgáltatási körrel szolgálni, hogy ne csak a lefolyókban, csatornákban, csövekben létrejött gócok miatt kialakult eltömődéseket küszöbölhessük ki, hanem megoldást nyújtsunk akkor is, ha egy nagyobb égi áldást követve szivattyúzni kell.

Hogy pontosabb képet adjak:

Mivel ezekkel a megoldásokkal élni tudunk, lehetővé válik, hogy összetettebb problémák esetén is egy kézben marad a dugulás elhárítása. Ideális megoldás, hiszen egy szakembercsapat sokkal hatékonyabban tud megszüntetni bonyolultabb gubancokat, mint amikor több kézen megy át a feladat.

Hívjon bennünket, ha baj van!

Ne feledje: Szolnoktól Vácig, Esztergomtól Budaörsig, Dégtől Mórig, Székesfehérvártól Rácalmásig szívesen megyünk, legyen szó csővizsgálatról, szennyvízcsatorna eltömődésekről, vízszivárgásról, csőtörésről.


Miltz Ferenc, duguláselhárító szakember arcképe
Hívja a MILTZ Duguláselhárítást a 06 70 242-0992 telefonszámon 06 70 242-0992 Duguláselhárító szolgáltatásom NON-STOP 24 órás, hiszen a baj nincs tekintettel az időre helyre és napszakra.