Minőségi munka éjjel-nappal a legkedvezőbb áron!

Itt van a tél, itt van újra, rájár a rúd a duguláselhárítóra

  


Távol álljon tőlem, hogy panaszkodjam, egyszerűen sokkal hatékonyabb és emberségesebb a duguláselhárítás jó időben. A fagyott föld, mint a beton: elfagyott vezetéket ebből kibontani kemény dió. Nem beszélve arról, mennyivel kellemesebb 20°C-ban szabadtéri eltömődést megszüntetni, mint mínuszokban egy-egy beállt jégdugót kiolvasztani.

Bár… mint mindennek, ennek is több oldala van, hiszen ha választhatnék, inkább fagyban, mint forróságban... 40°C kánikulában a rohadó eltömődés kioldása örök emlék marad. (Soha nem felejtem, amikor Tápszentmiklóson, Győr-Moson-Sopron megyében volt duguláselhárítás a feladat. Egy kisállat teteme miatt torlódott fel a szennyvízvezetékben a fekete víz…)

Ez a tél is tartogatott meglepetéseket, bár inkább tavaszt kellene írnom, hiszen március idusán járunk és újra erős fagyok, ónos eső, hó, magyarán: csapadék van porondon.

Még ki sem szikkadtak a szántóföldek „tavai”, itt az újabb égi áldáscsomag! Télen, az erős fagyok idején gyakran járt a MILTZ Duguláselhárítás elfagyott, befagyott csövek, csatornák dugulásait megszűntetni, főleg családi házaknál. Ez ügyben megfordultunk már Aszód, Budakeszi, Cegléd, Dabas, Dunakeszi, Érd, Gödöllő, Gyál, Monor, Nagykáta, Nagykőrös, Pilisvörösvár, Ráckeve, Szentendre, Szigetszentmiklós, Szob, Vác, Vecsés, Székesfehérvár, Dunaújváros, Mór, Sárbogárd, Bicske, Gárdony, Ercsi, Polgárdi, Enying, Pusztaszabolcs, Velence, Martonvásár, Csákvár, Mezőfalva, Rácalmás, Szabadbattyán, Aba, Seregélyes, Etyek, Bodajk, Nagyvenyim, Perkáta, Adony településeken. Ilyenkor érhető igazán tetten az, amikor nincsen becsületesen fagytalanítva a vízóraakna. Ha még nem olvasta a házak, nyaralók téliesítésítésével kapcsolatos cikkeimet, akkor érdemes elolvasni mindkét részt:


Február vége felé rekordmennyiségű megkeresés érkezett hozzánk csatornatisztítás, vízszivattyúzás miatt. A megduzzadt patakok, az elfolyó csapadék elképesztő mennyiségű hordalékot tud szállítani! Faágak, kavics, kő, pihenőpad(!) – ezeket szépen behordja az udvarunkba, és ott, ha nincs rács a csapadékelvezetőn, bele is tömi. (A padnak viszont örülhetünk. :) ) Előfordul, hogy a megolvadt hólé, egyéb csapadék nem áll meg a küszöb előtt és befolyik az alacsonyabban fekvő helyiségekbe. És akkor „annyi”!


Vízszivattyú munka közben: vízszivattyúzás a pincéből

De mégis! Mennyi csapadékvíz az „annyi”?

Erre azt tudom mondani, hogy vannak egyszerű, könnyed képletek, mint a csapadékvíz mennyiségének meghatározása: Qcs=A*Lt*Qmért :)

Szerencsére kedves ügyfeleinknek ezzel nem kell törődni! Nekünk se nagyon, de jó, ha kéznél van némi infó ez ügyben is.

Ismétlődő duguláselhárítási feladat.

Vannak olyan kedves ügyfeleink, akikhez évente többször is ki kell szállni pincét, alagsort szivattyúzni, illetve kimosni a csatornából a bekerült sarat, iszapot, egyéb hordalékot.

A vízelvezetőket is rendszeresen kell karbantartani, tisztítani. Evidens, hogy eleve bedugult csőre, ha rájön egy „módosabb” csapadékvíz mennyiség, semmit nem fog érni.

A megelőzés mindig egyszerűbb! Érdemes körültekintően elültetni az udvari bokrokat, fákat, tekintettel a gyökereikre! Döbbenetes, micsoda furfanggal és erővel képesek magukat befúrni a csatornába, hogy vízhez jussanak! Márpedig gyökér csatornába, vezetékbe nem való!

Legközelebb úszunk tovább az árral. Lesz némi vis maior, hazai csapadék(v)iszony és egyéb vizes dolgok.

Mielőbbi tavaszt kívánok!



Miltz Ferenc, duguláselhárító szakember arcképe
Hívja a MILTZ Duguláselhárítást a 06 70 242-0992 telefonszámon 06 70 242-0992 Duguláselhárító szolgáltatásom NON-STOP 24 órás, hiszen a baj nincs tekintettel az időre helyre és napszakra.