Minőségi munka éjjel-nappal a legkedvezőbb áron!


Nyaralók, hétvégi házak víztelenítése, téliesítése - 1. rész

  

Kemény tél lesz

Nem kérdés, hogy a tél közeledtével téliesítjük gépkocsinkat, bevisszük a hideget nem kedvelő növényeinket, elhelyezzük szigetelőhurkáinkat az ablakközökben. Azonban ha gondosak és előrelátóak vagyunk, nem csak ezeknek teszünk eleget, hanem időben víztelenítjük nyaralónk, hétvégi házainkat (házaink) csőrendszerét. A MILTZ Duguláselhárítás természetesen nem csak duguláselhárítási feladatoknak tesz eleget, hanem szívesen állunk rendelkezésére, hogy ingatlanát időben és szakszerűen téliesítsük - pénzt és felesleges idegeskedést spórolhassunk Önnek.

Egy téliesítésített kert
Egy téliesített kert, ahol mindenki nyugodt lehet

Tudta, hogy Magyarországon a fagyhatár a föld alatt 0,8 méterig fennállhat? Ez azt jelenti, hogy a vezetékeket a földben ennél mélyebbre kell fektetni ahhoz, hogy elkerülje a fagyást. A leghatásosabb védelem fagyveszély ellen, ha legalább 1,2-1,5m alatt vezeti a vezetékeket. A föld nem csak szigetel, de a hideg levegőtől is remekül véd, a Föld belső hője pedig pozitív hőmérsékletet biztosít.

A nagy hideg miatt könnyen úgynevezett "jégdugó" alakulhat ki a csatornarendszerében lévő vízből, így a fagyás okozta térfogatnövekedés miatt a jég a csatorna falának szétrepesztését okozhatja. A fagy elvonultával bűzös és gusztustalan szennyvízáradattal kell számolnunk, ha nyaralónkat, hétvégi házunkat nem kellő alapossággal készítjük fel a télre!

Védje meg a nyaralóját vagy hétvégi házát a fagykároktól! Ha nem szeretne az éjszaka közepén leautózni a hétvégi házba, majd magas összeget fizetni a helyreállításra, akkor gondolkodjon előre!

Téliesítés menete

Amennyiben télen nem járunk le rendszeresen a hétvégi nyaralónkba, akkor az alábbi lépéseket érdemes betartani:

  • Mindig áramtalanítsa az ingatlant és zárja el a vizet és a gázt, amennyiben nem ezzel fűtünk.
  • A víztelenítéshez mindig a főcsap elzárásával kezdje, majd utána az összes vízcsapból engedjük ki a nyomást, hogy a csövekben se maradjon víz.
  • A főcsap elzárása után hagyjuk nyitva a csapokat, engedjük le a bojlereket. A wc tartályok leeresztéséről se feledkezzen meg!
  • Bizonyosodjon meg arról, hogy nincs szivárgás. Miután elzártuk a vizet, ellenőrizzük, hogy a vízmérőn a számlálókerék nem mozog-e. Célszerű felírni a víz-, áram- és gázmérők állását, és a következő látogatáskor ellenőrizzük, hogy nem módosultak-e a számláló értékek.

A kertet is téliesítsük?

Befagyott kerticsap a kertben
Egy befagyott csap a kertben

Igen! Soha ne feletkezzünk meg a kertben elhelyezett csapokról és a vízaknáról sem, hiszen ezek az egységek vannak leginkább kitéve a zord télnek elsőként. A tél mindig az éjszakai fagyokkal jelentkezik először, így ezt legtöbbször nem is tapasztaljuk meg testközelből. Emiatt fontos gondoskodni a kerti csapok leeresztéséről is, mert könnyen szétrepedhetnek az éjszakai fagyban. A kerti csapokra szerelt tömlőkből is eressze le a vizet, ne bízzon meg abban, hogy a gumi majd tágulni fog és emiatt nem érheti fagykár. Az aknában található vízórát célszerű gondosan becsomagolni (vastag rongyok, speciális szövetek) és az egész aknát szigetelni pl. hungarocellel, nikecellel, polifommal, nádpadlóval. Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy az aknafedél a szabályosan helyén van-e, valamint nincs került-e víz/hó az aknában. A földbe épített locsolórendszerek általában fagyásmentesek, de feltétlenül tanulmányozzuk a használati utasításukat, hogy milyen teendőket ír elő a gyártó a télre.

A meglepetésekkel teli tavasz

A szennyvízcsöveket a fagyban orvul szétrepesztő jégdugó (mely keletkezhetett csupán vízből, vagy egészen másból…) kiolvad, majd mozgékony természete lévén nem fog a csatornában/lefolyóban maradni, ahova való. Hömpölyög a "trutyi-árvíz"! Ne essünk kétségbe, nyugodjunk meg, mert van megoldás: hívjunk duguláselhárító szakembert, aki megszabadítja a vízvezetékcsöveinket, szennyvízelvezető csöveinket, átemelő szivattyúinkat, radiátorainkat, bojlerünket, WC-tartályunkat, bűzelzáróinkat, szifonjainkat, összefolyóinkat, vízmérőinket, mosogatóinkat és mosógépünket az összes dugulástól, víztől, szennyvíztől.

Mindezt miért jobb egy duguláselhárító szakemberre bízni?

Egyszerűen azért, mert szakember. Ha tapasztalattal is rendelkeznek, megfogtuk az „isten lábát”! Saját tapasztalatainkból kiindulva elmondhatom, a legtöbb duguláselhárítási feladatnál merítünk az elmúlt évek „élményeiből”. Van fogalmunk, hol akad el szívesen a trutyi, melyek a kedvenc szakaszok, ahol a szennyvíz lelassul, és hatékonyan rakja le hordalékát a szennyvízelvezető csövek falára. Ha nem ismeri a rendszer kifutását, kiderítjük, hol fut a nyomvonal. Nem szólva arról, hogy professzionális géppark áll mögöttünk.

MILTZ Duguláselhárítás gépparkja
MILTZ duguláselhárítás professzionális gépparkja

Elnyúló téli fagyok, szélsőséges hőmérséklet csökkenés olyan problémákat is okozhatnak, melyek általában szóba sem jöhetnek. A vastag szennyvízelvezető csőről ki gondolná, hogy elfagyhat? Pedig nem olyan ritka történet, és bonyolultnak sem nevezném. Gondoljunk bele! Valahol a csőben szunnyadozik egy megrekedt, WC-be esett illatosító. Arra ráakasztja magát ez-az. Az rendben, hogy kimertük a WC-csészéből a vizet, de mi lesz a dugulás előtt megrekedt vízzsákkal? Ha módja van rá, egész egyszerűen megfagy. A fizika törvényeit ismerve nem lepődünk meg a következményeken. A szennyvízcsőben megizmosodva szétrepeszti azt.

Ha a rendszer lejtése kívánni valót hagy maga után, a probléma előfordulási száma hatványozódik. A feszültséget fokozandó, képzeljünk el némi benőtt gyökeret az elfáradt, elaggott csőben… Bámmm! Trutyi-árvíz… Ennek megelőzésére is van professzionális megoldás: bontás nélküli kamerás cső és csatornavizsgálattal.

Helyezzük kezünk ügyébe a gumicsizmát, vagy hívjon:


Miltz Ferenc, duguláselhárító szakember arcképe
Hívja a MILTZ Duguláselhárítást a 06 70 242-0992 telefonszámon 06 70 242-0992 Duguláselhárító szolgáltatásom NON-STOP 24 órás, hiszen a baj nincs tekintettel az időre helyre és napszakra.