Minőségi munka éjjel-nappal a legkedvezőbb áron!


Nyaralók, hétvégi házak víztelenítése, téliesítése - 2. rész

  

Téliesítés fontossága

Előző téliesítésről írt cikkemben érintőlegesen megemlítettem, hogy Magyarországon a fagyhatár a föld alatt 0,8 méterig fennállhat. Viszont nem beszéltem, arról, hogy mi történik, ha a csőrendszer a fagyhatár felett fut. Nem is fogok. Azért nem, mert szerintem mindenki számára egyértelmű, hogy mennyivel fokozottabb az elfagyás veszélye.

Ha a baj megtörtént („jégdugó” alakult ki a csőben), akkor megpróbálhatja házilag kiolvasztani a „szörnyet” (forró víz, só és egyéb házi praktikák), de ha a jégdugó magja szilárdabb anyagból áll össze, mely gyönyörűen összefagyott a szennyvízzel, akkor valószínűleg nem fog sikerülni. Ha pedig mindez visszafolyik, muszáj lesz duguláselhárító szakembert hívni.

Óvja vízmérőjét is a fagytól

Zárjuk le a szennyvíztémát, evezzünk tisztább vizekre! Nem kérdés, hogy nyaralónk, hétvégi házunk víztelenítése elkerülhetetlen. Érdemes alaposan, lelkiismeretesen eleget tenni ennek, máskülönben tavasszal a tömérdek ibolya csodálatos látványának élvezete helyett a könny, vér és veríték várhat bennünket tavasszal. Végeredményül egy könnyebb pénztárca a horribilis összegű számla miatt. Ha hónapokig folyik, netalántán ömlik a víz ebek harmincadjára jutva, a pénzünk is megy utána. Ha az ég kegyes hozzánk, csak pár köbméter veszett oda, de ez inkább a ritkább eset a tapasztalataink alapján.

Itt van a vízmérő-kérdés, ami nem is kérdés. Ha nem elég mély a vízóra-akna, akkor könnyen elfagyhat. Ha elég mély, de tartós a fagy, illetve sokáig tart a zord mínusz, elfagyhat. Ha nem zár az aknafedél, vagy nyitva marad (!), elfagyhat. Ne sajnáljuk az időt és energiát: „öltöztessük” fel a vízórát, a csöveket. Fedjük le az aknát, nedvességtaszító szigetelőanyaggal: vastag hungarocell, habszivacs. Kerti csapjaink szárát is érdemes beburkolni - ne vezesse le a fagyot.

Vízmérő óra
Vízmérő óra

Sajnos előfordulhat, hogy kellő elővigyázatosság mellett is hiba keletkezik. Ha a vízmérő üvege "hálósan" megrepedt és még vizet is lát az aknában, akkor az sajnos nem vészelte át a telet és elfagyott - cserélni szükséges!

Az Ön felelősége!

Nézzük csak!

A 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről szóló cikkelyben kimondja: A vízmérő állagának megóvása és a fagyvédelem biztosítása a fogyasztó kötelessége. Magyarán: nekünk kell kifizetnünk az újat, illetve annak bekötési díját.

Ha nem hív duguláselhárító szakembert és elhatározza, hogy Ön végzi el nyaralója, hétvégi háza víztelenítését, téliesítését, akkor minden csőre, szerelvényre és eszközre kiterjedően a legkörültekintőbben végezze azt! Nagyon fontos! Ha vízvezeték szerelő, akár duguláselhárító szakember, vagy esetleg „Mari néni fia” a víztelenítés kivitelezője, akkor óvatosan matasson a vízmérő plombája és a műanyag záróbilincs környékén – ne sérüljön!

Amire figyeljen téliesítéskor

Ne halogassuk, hanem fogjon hozzá! De hogyan? Zárja el a főcsapot, majd nyissa meg az összes csapot (udvarit, kertit is). A víztelenítő csonkon át engedje ki a vizet. Nézze meg, hogy állnak a vízmérő lapján a számok, mozdulatlan-e a csillagkerék? Igen, mozdulatlan? Remek! Készítsen elő szivacsot, rongyokat és szigetelje a vizes elemeket: WC-tartály, WC-kagyló, bojler, mosogató, mosógép, bűzelzárók, szifonok, radiátorok. Ahol érdemesnek találja, használjon fagyálló szélvédőmosó folyadékot (pl. WC)!

Ha a kifolyószelep megnyitását követően nem hallunk egy összetéveszthetetlen hangot (ilyenkor kerül levegő a kerti csap föld feletti részébe), hívjunk szakembert, mert ez annak a tünete, hogy nem működik a csap. Ha nem ismer vízvezeték szerelő mestert, nyugodtan hívjon és megyünk, vagy egy nagyon megbízható szakembert tudok ajánlani Önnek ugyanolyan kedvező árakon, amilyenen én is dolgozom.

Ha alacsony területen áll a nyaralónk, hétvégi házunk és kisnyomású csatornarendszerrel bírunk, akkor ne feledkezzünk meg az átemelő szivattyú víztelenítéséről, karbantartásáról sem! Amennyiben van ásott kút, és búvárszivattyúval nyerünk belőle vizet, ellenőrizzük, tisztítsuk, tartsuk karban, hogy tavasszal ne ezzel kelljen kezdeni.

Medencébe fagyott víz
Medencébe fagyott víz

Ha van medence a kertjében, akkor ugye nem feledkezik meg arról sem? A medence megfelelő téliesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a következő nyáron újra használhassuk. A medence téliesítését csak akkor szabad elvégezni, ha a medence vízhőfoka tartósan 15°C alatt van, ugyanis a magasabb hőmérséklet hatására a medence vizében elszaporodhatnak a mikroorganizmusok. A medence részletes téliesítéséről itt olvashat.

Még kellő gondoskodás mellett is érdemes rendszeresen ellenőrizni az ingatlana vízhálózatát és a vízmérőit. Ugye tudja, hogy a vízmérő cseréje és az elfolyt víz költsége is a tulajdonost terheli?


Hívjon, segítünk víztelenítésben, téliesítésben is!


Miltz Ferenc, duguláselhárító szakember arcképe
Hívja a MILTZ Duguláselhárítást a 06 70 242-0992 telefonszámon 06 70 242-0992 Duguláselhárító szolgáltatásom NON-STOP 24 órás, hiszen a baj nincs tekintettel az időre helyre és napszakra.